Accident teribil la Scinteia, soldat cu treisprezece morti. Accidentul s-a petrecut in jurul orei 14.00. Trenul accelerat Brasov-Iasi a spulberat un microbuz plin cu pasageri. Accidentul a fost incadrat juridic drept "catastrofa feroviara". Urmariti imagini cutremuratoare atit de la locul accidentului, cit si de la Spitalul de Urgenta, unde medicii fac tot posibilul sa salveze vietile a doi pasageri si a soferului microbuzului.









Accidentul s-a petrecut la trecerea de nivel cu calea ferata, inainte de statia Scinteia. Dupa primele cercetari se pare ca soferul microbuzului nu a respectat semnalele sonore si luminoase care indicau trecerea trenului, astfel ca automotorul l-a luat din plin.

In microbuz se aflau 16 pasageri. Bilantul este ingrozitor: 13 dintre acestia, printre care si un copil de doar 8 ani au murit, ceilalti se afla in stare grava la spital.

UPDATE: Mecanicul locomotivei a relatat ca la citeva secunde inainte de accident a vazut microbuzul si a observat ca soferul se uita in partea opusa. Echipajul de descarcerare a constatat, in plus, ca soferul, un tinar de doar 26 de ani, avea bani in mina, ceea ce ar putea duce la ipoteza ca primea bani de la calatori si s-a intors cu spatele, in timp ce conducea. "A coborit pe picioarele lui, tinind banii in mina si a intrebat daca sint raniti", a declarat un martor.

"Soferul a suferit traumatism cranio-facial, multiple fracturi si leziuni interne. Prognosticul este foarte rezervat", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al UPU de la Spitalul "Sf.Ioan".

Calatorii din tren, in jur de 15 persoane, nu au patit nimic.

"Nu putem spune acum care a fost cauza accidentului, cert este ca toate indicatoarele de la bariera sunt vizibile si exista in zona si semnale acustice. Continuam cercetarile pentru a stabili cu exactitate imprejurarile accidentului. O ancheta in acest caz au deschis si procurorii", a declarat comisar-sef Liviu Zanfirescu.

Primarul comunei Scanteia, Fanica Sacaleanu, sustine ca accidentul s-a produs in urma neglijentei soferului microbuzului.

"Din cate am aflat eu, soferul microbuzului este cel care a gresit. Se pare ca a intrat o data pe platforma pentru a trece calea ferata, apoi a dat in marsarier dar a incercat din nou sa treaca peste calea ferata, moment in care a fost lovit in plin de tren", a declarat primarul Fanica Sacaleanu.

Un reprezentant al CFR Calatori Iasi a declarat telefonic ca trenul a avut o viteza de maximum 80 kilometri/ora.

Trenul implicat in accident este de tip automotor cu doua vagoane si apartine firmei Regiotrans SRL, din Brasov, care executa curse zilnice pe ruta Iasi - Brasov si retur, incepand de la data de 1 mai 2009. Trenul urma sa ajunga in gara municipiului Iasi la ora 14.40, accidentul desfasurandu-se in apropierea garii din Scanteia la ora 14.10. Nicio persoana din tren nu a fost ranita, toti pasagerii fiind transportati, intre timp, la Iasi cu microbuze.

In urma cercetarilor preliminare, s-a constatat ca microbuzul avea licenta, dar pentru zona Pascani. Soferul nu avea atestat de transport persoane.

Membrii familiei soferului au marturisit ca tinarul era extrem de obosit, pentru ca muncea de trei zile in continuu. Martorii spun ca soferul facea sapte curse zilnic. La 5.30 pleca din Scinteia, iar seara, la 20.00, avea ultima cursa, cu plecare din Iasi. (www.Ziaruldeiasi.ro)

Am vazut stirea la TV si mi-a atras atentia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu